Foto af 3 digtere
Onsdag d. 28. oktober kl. 19 deltager 3 nyere digtere i en ArtTalk om samtidsdigtningen og deres værker på Møn Bibliotek

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For voksne
Foredrag & debat

ArtTalk om samtidsdigtningen

28.10.20
Peter-Clement Woetmann, Thorvald Berthelsen og Bue P. Peitersen fortæller i en ArtTalk om samtidsdigtningen og deres værker

Digtning er sprogets og vores undergrunds grundforskningslaboratorium, men er mere og mere marginaliseret i dagens offentlighed. Den nyere digtning har i de senere år ikke været håndsky over for bl.a. politiske emner som klimakrise og indvandring. Dette forhold, samsansning og genre- og kunstartsblandinger i samtidslyrikken diskuteres med eksempler fra de deltagende forfatteres egne værker. 

Bue P. Peitersen (f. 1976) debuterede i 2011 med digtsamlingen Jeg er så lyserød men jeg er også gud (Jorinde & Joringel). Siden har han udgivet digtsamlingen JUICE på forlaget Kronstork i 2013 og Black Box på PeoplesPress i 2015. Seneste udgivelse er digtsamlingen manta på forlaget Kronstork i 2019. Ved siden af "overgrundsbøgerne" har han udsendt små, håndgjorte digthæfter via sin blog peitersen.blogspot.dk, hvoraf det ene hæfte modtog Bukdahls Bet - Den Smalle Litteraturpris 2013. Peitersens digte kredser mere og mere om sansninger, anelser og følelser. De er koncentreret om både overfladen, ja, det overfladiske, og inderligheden, for ikke at sige sentimentaliteten - og ofte med humor og selvironi. 

Peter-Clement Woetmann, f. 1985. Digter og dramatiker. Debut med digtsamlingen Heldigvis er skoven blevet væk, forlaget borgen 2005. Afgang fra Forfatterskolen 2006. Ansat som Husdramatiker ved Aarhus Teater 2015-2018. Modtog i 2015 Morten Nielsens mindelegat for sit litterære virke. I 2019 modtog han Statens kunstfonds tre-årige arbejdslegat. Har senest udgivet langdigtet "Bag bakkerne, kysten", forlaget Kronstork, 2017 og tekstsamlingen "Til mine brødre - og andre tekster", forlaget Arena 2019. Han har siden sin debut i tiltagende grad arbejdet med samfundsdebat i sine værker bl.a. om krigen i Afghanistan (I Føling og Til mine brødre) og flygtningesituationen (Uropa og Bag bakkerne, kysten). Arbejder p.t. på Katalog over kommende katastrofer. 

Thorvald Berthelsen, f.1948 og bor i Sakskøbing. Har udgivet 6 digtsamlinger, senest Huds tektoniske plader i 2018. Hans digte er oversat til svensk, engelsk, arabisk, kurdisk, bosnisk, serbisk , ungarsk, Farsi og tysk, senest Sky Quake på arabisk og engelsk i år. Han skriver også faglitteratur, anmeldelser og essay om bl.a. lyrik, historie og politik. Laver collager og illustrerer selv sine bøger. Var den første formand for den lokale forfatterforening, StORDstrømmen, og blev i 2014 udnævnt til Årets kulturelle ildsjæl af Kulturministeren på Folkemødet på Bornholm. Han har redigeret flere antologier bl.a. StORDstrømmen Antologi 2015 og Ny lyrik fra Bosnien-Hercegovina, som fik prisen for bedste redaktion på Sarajevo bogmessen i 2019. Har siden 2012 redigeret international præsentation af danske haikudigtere. Senest med 43 digtere i Danish Haiku Today 2019. Digtene er tit et fragmentarisk surrealistisk collage landskab, der sætter øjeblikket i perspektiv i sit mikrokosmos og udvider erkendelsen i nuet med en uventet drejning. 

Arrangementet er støttet af Statens Kunstfond.