Foto af Vordingborg havn
Helge "Ballutten" Henriksen holder foredrag torsdag d. 27. februar kl. 19 i Kulturarkaden

Om dette arrangement

Tid
19:00 - 21:00
Pris
Gratis
Target
For voksne
Foredrag & debat

Ballutten

27.02.20
Kom en tur tilbage i tiden, når Helge "Ballutten" Henriksen fortæller om sin opvækst i Vordingborg.

Helge Henriksen har tidligere været gæst i Lokalhistorisk Forening, og er foreningens første gæst i det nye årti. Helge er nummer 5 i rækken af ni børn og hans første indtryk af den nye verden var afslutningen af 2. verdenskrig, hvor Danmark var besat af tyskerne på godt og ondt. Helge, med tilnavnet Balutten, fortæller om sine indtryk af tyskerne og hverdagen, om skolegangen på Masnedsund skole, oplevelserne sammen med vennerne, skolekammeraterne i og uden for skolen, forholdet til lærerne, deres færden i lokalsamfundet efter skoletiden, det daglige besøg hos den Jordløse bonde, hvor mange af Masnedsund-drengene hjalp med mange gøremål og forskelligt arbejde.

I barndommen var der mange pligter og opgaver, der skulle udføres efter forældrenes retningsslinier blandt andet med deltagelse i arbejdet med fiskeriet, hvor der skulle redes garn, redes kroge op, stikke orm på krogene, som gerne afsluttede med en fiskertur. Samværet med skolekammerater og venner efter skoletiden måtte vente til det passede forældrene at give fri. Her var der ingen kære mor, omend det var hende vi holdt mest af, siger aftenens foredragsholder. Faren var en tyran med hang til alkohol og sammensat med et voldsomt temperament og løse næver gav det gnidninger, der kunne udløse flade. Det tog man ikke så tungt dengang.

Legeområdet var naturligvis havnen og diget langs med stranden op til Oringe. Badning i havnen var en naturlig ting, men badevandets kvaliteter var ikke verdens bedste, og slet ikke omkring udløbet fra slagteriet, hvor blod farvede vandet rosenrødt. I årene 1944 og 1945 var der badeforbud på grund af faren for tyfus, da mange tyske hospitalsskibe lå til kajs i havnen. Hele havnen var en stor legeplads. Store træstammer og alt andet form for tømmer, der skulle op til Vordingborg trælasthandel, var ideelle steder at lege.

Det bliver et levende og tilbageskuende foredrag fra tiden og om udviklingen fra barn til et voksent selvstændigt menneske. Alle er velkommen, når ”Ballutten” sammen med Lokalhistorisk Forening byder velkommen til et par underholdende timer.

Foredraget er gratis, men det anbefales at få en billet.