Dialogisk læsning

Læs og snak med dit barn.

Dialogisk læsning går ud på at have en dialog med barnet sideløbende med, at man læser højt.

I samtalen om bogen stilles der spørgsmål til bogens handling, og der fokuseres på forståelse af ord og vendinger, der kan være fremmede for barnet. Følg barnets nysgerrighed og stil spørgsmål, der opmuntrer barnet til at fortælle. Giv barnet tid til at svare og grib gerne snakken og stil uddybende spørgsmål.
Dialogisk læsning styrker således barnets ordforråd og læseforståelse og er et godt afsæt for børnenes mulighed for senere at blive gode læsere.

8 gode råd:

1. Læs sammen med dit barn.
    At læse sammen med adskiller sig fra at læse for. Når du læser sammen med dit barn, afbryder I oplæsningen og taler om ord, historie og illustrationer undervejs
  2. Vær til stede.
    De fleste har oplevet, at tankerne flyver, når de læser højt. Bliv i læseoplevelsen sammen med dit barn.
  3. Begynd tideligt
    Fra dit barn er 9-10 måneder har det glæde af små bøger. Kig i bøgerne og sæt ord på – men kun så længe dit barn er interesseret. Fra dit barn er godt to år, kan I læse bøger med lidt tekst.
  4. Bliv ved længe.
    Bliv ved med at læse sammen med dine børn – også efter at barnet selv er begyndt at læse.
  5. Gentag gerne.
    Børn elsker at læse den samme bog flere gange. Vær tålmodig og foreslå, at I læser en ny bog bagefter.
  6. Brug ordene.
    Bøger giver dit barn nye ord og andre ord, end dit barn ellers møder. Spring ikke de sjældne eller svære ord over – forklar dem gerne, men oversæt dem ikke.
  7. Valg af bøger.
    Det vigtigste er ikke, hvilke bøger I læser, men at I læser.
  8. Brug biblioteket.
    Børnebibliotekarerne ved en masse om bøger til børn. Spørg om råd og lær dit barn at bruge biblioteket.