""

Ugens anmelder er Eva Themsen

03.11.22
De gode gamle dage var ikke lutter lagkage. Læs blot ”Den kloge kone fra kvindehuset” af Linda Lassen.

Vi følger hovedpersonen Karoline fra hun er en halvstor pige i 1888 og til hendes død i 1958. Det er en barsk tid i slutningen af det attende århundrede. Karoline vokser op i et daglejerhjem, hvor man må arbejde hårdt for føden. Hun er en kvik pige, der ofte kommer lidt galt afsted med sine i øvrigt relevante spørgsmål til skolelærer og præst.

Karoline har et nært forhold til sin mormor, der også bor i huset. Karoline er en lille spinkel pige, og Mormor ved at hun vil få svært ved at klare det hårde fysiske arbejde på gårdene. Hun lærer hende derfor at ”lægge en stjerne”, så hun på den måde kan tjene lidt penge. Det ændrer dog ikke ved, at Karoline ligesom alle andre fra fattige kår må  ud at tjene. Det er barske forhold på gårdene. Gårdejerne og deres sønner betragter de unge piger som deres ejendom og forgriber sig på dem, og karlene er ikke spor bedre. Karoline selv bliver også udsat for voldtægt og lover sig selv, at hun i sit voksne liv vil hjælpe andre kvinder, der har været udsat for overgreb.

Karoline bliver voksen og hun holder sit løfte om at hjælpe kvinder i nød. Hun bliver kendt som den kloge kone fra kvindehuset.  Det lykkes hendes på forunderligvis vis at tjene penge nok til at holde sammen på familien og de nødstedte kvinder, der i kortere eller længere tid har søgt ly under hendes vinger. Bogen viser, at kvindekampen ikke kun foregik blandt borgerskabets kvinder men også ude på landet blandt den fattige del af befolkningen.

Bogen giver samtidig et billede af samfundsudviklingen fra slut 1880´erne til efter krigen. Forholdene for arbejderne forbedres væsentligt. Man kan frikøbe daglejerhusene, så man ikke længere er underlagt gårdejernes slavelignende dominans. Traktorer m.m. overflødiggør karle og piger på gårdene, og de unge mennesker kan få en uddannelse.

Det er en virkelig god og menneskelig fortælling om en kvinde, der  trods manglende uddannelse og fattigdom sætter sit præg på en hel egn. Karoline kæmper for sin sag og sætter sit eget liv og kærlighed  i anden række.

Som et kuriosum indgår så forskellige personer som Stauning, Thit Jensen og sidst men ikke mindst Morten Korch i historien.

Pigen fra kvindehuset var en dejlig læseoplevelse. Trods trange kår, nød og elendighed er der så meget hjertevarme og inderlighed i historien, at den bliver hængende i bevidstheden.

Bogen kan selvfølgelig også hentes på eReolen https://ereolen.dk/ting/collection/870970-basis%3A62042281

God læselyst.

Gik du glip af sidste uges anmeldelse, kan du læse den her

Materialer