Unge Mungo af Douglas Stuart
Unge Mungo af Douglas Stuart

Ugens anmelder er Jette Mehlsen

01.02.23
'Unge Mungo' er en fortælling om den 15-årige Mungos opvækst i 90’ernes Glasgow i et arbejderklassemiljø. Samtidig er det en kærlighedsfortælling om den første forelskelse og forbudt kærlighed

Sidste år udkom Douglas Stuarts internationale bestseller: ”Shuggie Bain” på dansk.  Romanen byggede på forfatterens egen barndom i 1980’ernes Glasgow. Nu er Douglas Stuart tilbage med den svære toer, som både i miljø, stemning og tematikker ligner debutromanen.

Mungo bor i Glasgows fattige East End med to ældre søskende og en alkoholiseret mor. Familien er protestanter, og den ældste afstumpede bror, er leder af en lokal bande, som spreder vold og ødelæggelse blandt byens unge katolikker. Mungos storesøster er ofte erstatningen for moren, når moren indimellem forlader børnene flere uger ad gangen på jagt efter en ny mand. Romanen udspiller sig over 2 spor.

Mungos mor har bedt to fordrukne gutter, som hun har mødt i AA, om at tage Mungo med på fisketur i ødemarken for at gøre ham til mand! Det viser sig, at de 2 mænd i virkeligheden er to seksualforbrydere på udgang. Langsomt mærker man, hvad der er under opsejling, og pludselig er Mungo på udflugt med døden!

Det andet fortællespor følger Mungo i tiden før fisketuren. Mungo har ingen venner og holder sig mest for sig selv, men en dag møder han den jævnaldrende James i baggården. James er også en outsider. De to følsomme drenge finder i hinanden et fællesskab og en omsorg, de ikke hidtil har oplevet. Men de må holde deres spirende kærlighed skjult, for James er katolik, og Mungo er protestant, og man kan hverken elske en af samme køn eller en af anden religion i Glasgow!

Det er skrappe sager dette her. Man kan næppe beskylde forfatteren for at pynte på skildringen af den dysfunktionelle familie og de barske livsvilkår. Da romanens to spor møder hinanden mod slutningen, er det svært at holde til mere!
Der er vold, fysiske og psykiske overgreb overalt. Men det er en utrolig velskrevet bog, som man bør læse!

Douglas Stuart er født i Glasgow i 1976. Han er uddannet på Royal Academy of art. Han har boet i New York i mange år og arbejdet som tøjdesigner.

Gik du glip af sidste uges anmeldelse, kan du læse den her

Materialer