""

Ugens anmelder er Louise Fuglsang Holmquist

20.04.22
Louise anmelder billedbogen ’Moby Dick med Anders og Mickey'

Skumsprøjt og sømands-jargon fylder luften, når Anders And står til søs som den uheldige sømand Ismael. Med Disneys version af Herman Melvilles klassiske fortælling om jagten på den store hvide hval kan eventyrlystne billedbogslæsere helt ned til 5 år være med. Kaptajn Akab er besat af at hævne sit møde med Moby Dick og bringer sit liv og sit mandskab i fare, heriblandt skibets førstestyrmand Smuss (Mickey Mouse). Kaptajn Akab har lovet en guldmønt til den, der først får øje på hvalen, og Ismael sætter sig for at indkassere findelønnen. Efter flere falske alarmer bliver kaptajnen så godt og grundigt træt af den uduelige sømand Ismael, at han og kahytsdrengen Bims (Fætter Vims) sættes af på en sten. Da hvalen endelig dukker op af de frådende bølger, bliver det skæbnesvangert for skibet og dets besætning.

Moby Dick med Anders og Mickey' er illustreret med flotte, stemningsfulde tegninger af det oprørte hav, den vrede hval og de dramatiske hændelser, som Anders, Mickey og de andre søfolk kommer ud for - dog uden at fortællingen eller illustrationerne bliver alt for uhyggelige for billedbogslæserne. Herman Melvilles legendariske klassiker er omskrevet med ret fri hånd, men på trods af, at det digre værk på knap 800 sider genfortælles på 36 sider, formår billedbogen alligevel at formidle handlingen, så man fornemmer den gysende spænding og den storslåede fortælling.

Carlsen har udgivet flere af 1800-tallets store litterære værker som billedbøger, hvor Disney-figurer optræder i nyfortolkede klassikere. Udover ’Moby Dick’ findes også ’Skatteøen’, ’Dracula’ og ’Stolthed og fordom’.

Louise Fuglsang Holmquist er bibliotekar ved Vordingborg Bibliotekerne.

Gik du glip af sidste uges anmeldelse, kan de læse den her.