Ugens Anmelder er Nina Vestergaard

09.05.24
Kate Quinn & Janie Chang: Fønikskronen.

Kate Quinn har for første gang skrevet en roman sammen med en anden forfatter og Fønikskronen er en glimrende historisk roman, der vil tiltale alle læsere af historiske romaner med et glimrende plot, gode personbeskrivelser og hvor de historiske detaljer er kælet for.

Fønikskronen er historien om de 4 kvinder:
Gemma, der er sopran på vej mod Los Angeles hvor hun skal synge i koret når den italienske smørtenor Caruso ankommer til udsolgte huse.

Gemma er på vej for at mødes med Nellie, der er en kvindelig kunstner, der udsmykker huse og som nu tilsyneladende har forladt Los Angelos for at drage mod Colorado.

Alice er kurator for Botanisk afdeling på California Academy of Sciences med speciale i blomster. Hun bor på pensionatet ligesom den unge kinesiske Suling (forklædt som dreng).

Suling er datter af en afdød vaskeriejer og hun forsøger desperat at undgå et arrangeret ægteskab med den lokale kinesiske læge; hun har intet ønske om at blive 3. hustru. Suling’s talent er udsøgte broderier, og hendes evner skaffer hende ekstra kapital til at købe den eftertragtede billet ud af Los Angeles mod New York, hvor Alice’s forbindelser kan sørge for, at hun bliver ansat som syerske.

Alle 4 kvinder har forbindelse til jernbanemagnaten Henry Thornton, der med kriminelle metoder er kommet til sin formue. Hans umådelige formue gør, at han kan give den som kunstmæcen i Los Angeles. Thornton spinder sit spind og inddrager alle 4 kvinder.

Fønikskronen er en glimrende roman om det store jordskælv i Los Angeles i 1906 og de 5 hovedpersoners skæbner følges - for hvem vil overleve jordskælvet og de mange brande. Hvad sker der med de kunstgenstande som Thonton har gemt i sit ottekantede hus? Og hvilke midler tager Thornton i brug for at beholde sin magt over de 4 kvinder?

Alle kapitler indledes i starten med tidsangivelser før jordskælvet og bogen afsluttes med forfatternes bemærkninger om de historiske detaljer.

Makkerparret Quinn og Chang sætter bl.a. spot på LBTQ+ emner men især på den stigende racisme i USA.

Det er som sagt en glimrende og velfortalt roman og jeg håber på, at de følger op på samarbejdet.

Kate Quinn har tidligere skrevet romanerne Kodenavn Alice, Jægerinden, Rosenkoden og Diamantblikket. Det er Janie Changs første roman på dansk.

Nina er bibliotekar og kan oftest mødes på Præstø og Vordingborg Bibliotek. Nina læser en masse skønlitteratur og er altid klar til at anbefale fantastisk læsning

Fik du ikke læst sidste uges anmeldelse, kan den findes HER

Har du selv lyst til at anmelde et værk, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk