""

Ugens anmelder er Nina Vestergaard

18.01.23
Diamantblikket af Kate Quinn

Kate Quinn har skrevet en fabelagtig nøgleroman om den berømte russiske eller rettere ukrainske finskytte/snigskytte Ljudmila Pavlitjenko, der under 2. verdenskrig sætter rekord i den russiske hær med 309 døde tyskere & rumænere. 

Vi drages ind i historien, da Nazityskland invaderer Rusland og Mila frivilligt melder sig til den røde hær. Mila har en meget sikker hånd, når hun udsendes for at eliminere tyske soldater. Mila’s nærmeste hjælper er Kostia. og hun bliver næsten vanvittig af sorg, da hendes store kærlighed mister livet under tysk beskydning.

Men selv snigskytter bliver beskudt og efter gentagne hospitalsophold bliver hun dekoreret og sendt på charmeoffensiv i USA. Rusland vil gerne have et levende symbol, der kan overbevise Amerika om at gå ind i krigen for at åbne en ny front. Ingen havde dog regnet med, at Mila og den amerikanske præsidentfrue Eleanor Roosevelt bliver veninder. 

I USA er den helt store konspiration i gang. Rige bagmænd vil have snigmyrdet præsident Roosevelt – og hvem er en bedre syndebuk end en snigskytte fra Rusland? Og hvordan skal den amerikanske befolkning forstå venskabet mellem Mila og førstedamen Eleanor?

Kate Quinn har lavet et fantastisk researcharbejde for at fortælle historien om endnu en ukendt kvindelig helt. Hun beskriver levende og får forbundet fakta og fiktion sammen til den bedste bog jeg har læst i år.

Bogen sluttes af med et fantastisk appendix hvor mange løse ender forklares og gennemgås.

PS: 'diamantblikket' er finsigtet, som sidder på en snigskyttes riffel.

Gik du glip af sidste uges anmeldelse, kan du læse den her.

Materialer