""
Eva Sommer-Madsen er Ugens Læser

Ugens Læser er Eva Sommer-Madsen

07.10.20
Eva Sommer-Madsen, medlem af kommunalbestyrelsen for Venstre, har valgt Søren Pind's bog: 'Frie Ord'
Bogen har fået meget fine anmeldelser i Weekendavisen, Politiken, Altinget og Kristelig Dagblad.
 
Bogen er en biografi af Søren Pind, som han har skrevet efter at have forladt politik - efter over 30 år. Søren Pind startede i Venstre Ungdom på Bornholm, hvorefter han gik ind i lokalpolitik i København, national politik i Folketinget og senere som minister i flere omgange. Jeg har valgt bogen, fordi jeg kender Søren Pind personligt fra min tid i Venstres Ungdom, hvor vi var i VU’s landsstyrelse på samme tid. Dengang talte han bornholmsk og var ivrig efter at diskutere og stille spørgsmål.
 
Det er meget inspirerende at læse om alt det, han har prøvet i dansk politik. Fortællingen om hans opvækst er særpræget, ligeså er hans møde med det politiske idol, Ronald Reagan. Han fortæller åbenhjerteligt om op- og nedture. Pind stoppede vel i virkeligheden, fordi der ikke var mere at opnå. Han havde en drøm om at blive statsminister, hvilket viste sig uopnåeligt. Politisk udtømt - men med et enormt indblik i, hvordan politik har forandret sig fra en demokratisk diskussion, og over i en hel anden populistisk virkelighed.
 
Allerede på den indledende side står: "Moderne politik har ikke meget til fælles med de oprindelige idealer om det repræsentative demokrati. Ligeså; i så godt som alle partier er den politiske debat fastlåst og det er sjældent, at en egentlig idé-politisk debat finder sted". Pind kerer sig om Danmark, men også levevilkår i andre lande contra hvor godt vi har det i Danmark. Han går også op i, at Vesten er grundlagt på et syn, der forener kristendommen og oplysningstiden, der er i direkte modsætning til yderliggående islamisme, hvor Koranens ord er lov. Nu i en tid, hvor vi skal passe på falske nyheder, der tegner sortsyn, og som ikke har basis i virkeligheden. Det er spændende at blive lukket ind i Pinds mange spændende samtaler og oplevelser, om mødet med politikere i USA og andre steder i verden. Hvordan han tager tilløb til at gå af som minister, karismatisk som han er, nemlig i Minister-Uniform; hvilket ingen i Danmark lige glemmer. Slutteligt kommer han med causerier om, hvordan de politiske partier burde samarbejde om Danmark.
 
I dag fremstår han nærmest som filosof, og twitter ofte om mangt og meget. Vi kender ham jo også som fast gæst i lørdagsradioen “Mads og Monopolet”.
 
En læseværdig bog, som jeg gerne vil anbefale, hvis man vil blive klogere på, hvordan der føres landspolitik i dag.
Materialer