Ugens læser er Mette Gerdøe

25.11.20
At læse er som at rejse

Jeg har valgt den overskrift, fordi H.C. Andersen sagde, at rejse er at leve. Og det at læse giver en rejse ind i fantasien, drømmene, uhyggen, videnskaben, nysgerrigheden, morskaben og ikke mindst eftertænksomheden.

Jeg har læst siden før jeg kunne læse, da jeg har fået læst op som barn. Og det har helt sikkert været med til at give mig glæden ved at læse. Som stort barn læste jeg Pelle-Haleløs, Pippi, Alle Vi Børn i Bulderby. Som ung teenager var det ungdomsserier med heltene; Britta, Kim, Jan, Puk, Hanne. Senere læste jeg jo andet og mere. Og det gør jeg stadig. Jeg sætter især pris på biografier, historiske romaner og krimier.

Den bog som jeg vælger at anmelde her, er “Victor - Sangen der aldrig blev færdig”. Bogen er skrevet af Joan Jara og udgivet i 1983 (på dansk i 1988). Victor er Victor Jara. En berømt chilensk sanger, hvis liv fik en brat afslutning ved Pinochets militærkup i Chile 1973. Joan Jara var fra et engelsk middelklassehjem, som kom til Chile i 1954, som danser i et ballet ensemble. Hun mødte Victor i 1960 og de blev senere gift. Victor, var søn af en fattig landarbejder, men kom på Teaterskolen i Santiago, hvor han mødte Joan. Bogen er en meget personlig erindringsbog om deres møde og de år, hvor de sammen var engageret i de store sociale, politiske og kulturelle begivenheder, der førte frem til Allendes valg til præsident i 1970. Og senere de begivenheder, der førte frem til militærkuppet i 1973. Victor var en blandt hundrede af mennesker, der blev henrettet af Pinochets tropper på Estadio Chile umiddelbart efter kuppet. Fordi han var modstander at det fascistiske regime, skulle han og andre henrettes. Joan hendes to børn kom qua deres engelske herkomst og ved hjælp af den engelske ambassade i sikkerhed i London.

Det er en stærk, grusom og samtidig smuk beskrivelse af en rædselsfuld begivenhed. Dette er et meget kort resume af en bog, som siden jeg læste den i 1980’erne stadig følger mig i tankerne. Da jeg læste, og her i sensommeren, genlæste bogen, græd jeg over de uretfærdigheder og grusomheder, der skete den gang i Chile. Og “Victor- Sangen der aldrig blev færdig” gjorde mig dengang nysgerrig og eftertænksom på de økonomiske og politiske faktorer, der styrer verden. Hvilket jeg stadig er. 

Mette Gerdøe sidder i Vordingborgs kommunalbestyrelse for Enhedslisten.