
Tags
Nyheder- Dato
- Tid
- 19:00 - 21:00
- Pris
- Gratis med billet: Gratis
- Bibliotek
- Vordingborg Bibliotek
- Adresse
-
Sydhavnsvej 6
4760 Vordingborg
Danmark
I perioden 15. august -19. september udstiller Søren Zeuth i Kulturarkaden og denne mandag aften uddyber han sin fotoudstilling, som portrætterer migrantarbejderne i Danmark. Det er ikke fotoprojektets formål at afdække migrantarbejdernes løn og arbejdsvilkår men at vise dem som mennesker med håb, drømme og ønsker for livet; give migranterne deres menneskelige værdighed tilbage. Det gør Søren ved at vise migranterne som vor tids nomader.
368.000 arbejder i Danmark uden dansk pas, ca. 90.000 af dem er sæson arbejdere. De findes i landbruget, gartneri, byggeri, hotel, service, rengøring og transport, alle de funktioner der er vigtige for, at vi som samfund hænger sammen. Men de har ingen stemme og ofte lever de under radaren. Søren Zeuth har fotograferet slagteriarbejderen i Brørup, chaufførerne omkring Esbjerg, landbrugsarbejderne i Sydsjælland, hotel- og rengøringsfolk på Bornholm, bygningsarbejderne i Aalborg osv.
Søren Zeuth portrætterer migrantarbejderne med inspiration i det klassiske Richard Avedon portræt. Den ensfarvede baggrund i skyggen giver de portrætterede det samme rum at skabe deres historie i. De bliver sat fri af deres miljø, og det er kun dem selv som mennesker, som betragteren skal læse. I dette rum opstår der mulighed for at skildre de små særlige udtryk og menneskelige egenskaber, og fokuserer på det enkelt menneske og ikke hvad de er omgivet af. Portrættet er det bærende i fortællingen. De skal give migranterne et ansigt og en identitet. Portrætter, som skaber et menneskeværdigt indtryk af disse mennesker med en identitet og en historie.
Når vi betragter migranterne uden at forstå deres ophav, har vi en tendens til at gøre ”dem” til syndebukke og tillægge ”dem” alle de negative værdier, som til dels er båret frem af menneskelig angst for ikke at kunne sikre os selv og vores børn, til dels båret af en medieskabt virkelighed og af historier, som tilsammen skaber vores kollektive forståelse af migranterne. Migranterne er ”dem,” som tager vores arbejde. Det er ”dem,” der kører i kassevogne på rumænske nummerplader fulde af tyvekoster. Det er ”dem,” der lever usselt for at kunne sende penge hjem. Det er ”dem,” der ikke betaler skat. Migrantarbejderne har på deres side, svært ved at gøre op med disse stereotype billeder.
De nye nomader er vores dages migranter, de tilpasser sig arbejdsmarkedets luner og søger derhen, hvor der er arbejde at få. At søge derhen, hvor der findes arbejde, er en nødvendighed. Det er ikke fordi migranterne er frihedselskende og ikke kan lade være med at flytte sig. Det er dette vilkår og denne menneskelige historie, som portrætserien, ”De nye Nomader;” skal vise. For at modvirke polarisering, så vi ikke skaber fjendebilleder og frygt, men tør se hinanden i øjnene og snakke med hinanden. Vi er i en tidsalder præget af store udfordringer, hvor det er vigtigere end nogensinde før.
Arrangeres i samarbejde med Kunstforeningen Vordingborg.