""

Ugens anmelder er Carina Pabst

31.03.21
Carina anmelder Nevermoor-serien af Jessica Townsend

„Bogen er lige som Harry Potter!”

Som bibliotekar og som entusiast for fantasy-litteratur møder jeg denne udtalelse ofte, og jeg spørger mig selv ”Er det virkelig et kompliment for forfatteren?”. Inden HP-heads nu kommer for at jage mig – hold it, I’m one of you! Men vil man som forfatter og skaber af et værk, en egen verden altid sammenlignes med Harry Potter og Rowling? Fantasy-genren er kreativitetens genre: genren uden grænser og indskrænkninger. Ingen vil høre, at ens nyskabte verden ligner en anden.

Men når jeg anbefaler "Nevermoor"-Serien, skabt af Jessica Townsend, så nævner jeg faktisk Harry Potter – dog på en anden måde. "Nevermoor"-Serien rører det samme i mig, som Harry Potter gjorde: en undren. En fortryllelse, en magisk nysgerrighed. Da jeg læste den første bog af "Nevermoor"-Serien, havde jeg fornemmelsen af… at vende hjem; at vende tilbage til en magisk tilværelse hvor én magisk opdagelse fulgte den næste – den samme undren, som jeg følte, dengang jeg læste Harry Potter for første gang, da jeg var 13 år og faktisk hadede at læse.

Takket være Rowlings magiske verden har jeg lært at elske bøger, er blevet bibliotekar og nyder, at gå på opdagelse i bøgernes magiske verden: bøger som "Nevermoor"-serien.

For at følge med i alle de nye udgivelser, hører jeg en del lydbøger ved siden af de andre daglige to-dos. Det første bind ”Morrigan Crows magiske prøvelser” var en af dem. Hurtigt blev opvasken en biting; de sjove og sympatiske figurer som kaptajnen Jupiter North og hovedpersonen selv, den altid lidt for skeptiske Morrigan, gjorde det svært for mig at koncentrere mig på mine daglige gøremål – og helt og aldeles umuligt blev det, da den første scene kom, hvor jeg havde tårer i mine øjne. Ikke i sidste kapitel, ikke i nogen stor finale, men allerede på side 88. Jeg smed alt fra mig, kørte til den nærmeste boghandel (den 11. marts 2020, altså en dag før den første lockdown) og glemte Corona i denne dejlige bog.

Så hvad handler "Nevermoor" egentlig om? Om en magisk by. Om at være anderledes. Om store talende katte. Om en utrolig interessant antagonist. Om Jupiter North som man kun kan elske. Om utrolige prøvelser… om at finde hjem, finde en familie. Mere konkret? Nej, det må du selv finde ud af!

Jeg håber, at rigtig mange andre fantasy-forfattere vil følge efter "Nevermoor", så vi alle kan fortrylles igen og igen.

Carina Pabst er bibliotekar hos Vordingborg Bibliotekerne.

Du kan læse sidste uges anmeldelse her Hans Fromberg anmelder 'Indtil vanvid, indtil døden' af Kirsten Thorup