""

Ugens anmelder er Eva Themsen

26.07.23
”Kemi for begyndere” skrevet af Bonnie Garmus

Bare rolig dette er ikke en kemibog – men en skøn roman. Den har det hele. Den er sjov, den er alvorlig, den er rørende og frem for alt, du er godt underholdt.

Forfatteren Bonnie Garmus er debutant. Hun er amerikaner og debuterede i 2022 med denne dejlige bog, som nu er oversat til dansk.

Bogen handler om en kvindelig forsker, Elizabeth Zott. Elizabeth kæmper en hård kamp for at for at blive anerkendt for sit videnskabelige arbejde. Bogen foregår i USA i 60’erne, hvor kvinder ikke skulle være på arbejdsmarkedet og i hvert fald slet ikke være forskere. Blev de endelig til noget, var det nok fordi, de havde et forhold til chefen. Det er Elizabeth fuldstændig ligeglad med. Hun arbejder intenst på sit projekt trods modstand fra både chefer og kolleger.  Hun er en stærk kvinde, yderst begavet kemiker og hun har en fascinerende logisk tankegang. En kontrovers med en anden forsker, udvikler sig til en sød kærlighedshistorie.  Her kan man virkelig sige at kemien passer. Skæbnen vil dog, at Elizabeth efter et par år står tilbage som alenemor og værst af alt uden arbejde. Tænk en gang at være alene med et barn udenfor ægteskab, var direkte fyringsgrund.

Livet skal gå videre og økonomien skal hænge sammen. Så på pudsig vis bliver Elizabeth vært for et tv-program, der hedder ”Vi spiser klokken seks”. Her får hun forvandlet konceptet, så udsendelsen bliver et nærmest naturvidenskabeligt program med udgangspunkt i madlavning. Det bliver en kæmpe succes hos de amerikanske husmødre. Undervejs opstår der en sand shitstorm omkring programmet, for Elizabeth er en moderne kvinde med kontroversielle holdninger til samtiden, religion m.m. Hun nøjes ikke med at lære kvinderne at lave mad, men udfordrer kvindesynet og tingenes tilstand i de små hjem i almindelighed.

Selvom Elizabeth har mistet sit arbejde på forskningsinstituttet, fortsætter hun sit videnskabelige arbejde. Hun ombygger sit køkken til et laboratorium, så hun kan forske videre. Der er virkelige sjove beskrivelser af, hvordan madlavningen foregår med bunsenbrænder m.m.

Nu handler bogen om mere og andre end Elizabeth, og historien fortælles ud fra de forskellige personers synsvinkler. Hun er omgivet af få men yderst elskelige venner, der hjælper hende på forskellig vis. Hendes datter Mad er også en central figur. En ung dame med ben i næsen, der slægter moderen på. Til hundeelskere er der skønne beskrivelser af familiens hund ”Halv syv”, der ofte er klogere end menneskene.

Det er alt i alt en skøn historie. Som skrevet i starten den har det hele. Alt ender godt, og det er i grunden ikke så galt, når man sidder tilbage med en dejlig oplevelse.

Materialer