Ugens Anmelder er Birgitte Mølgård Hansen

20.09.23
Anmeldelse af John Irvings "Æblemostreglementet"

Kender I det, at man kan have en bog, man bliver ved med at læse igen og igen – og hver gang oplever man noget nyt?

For mig er det ’Æblemostreglementet’ af John Irving fra 1985. Både bog og film har jeg læst og set et utal af gange. 

I bogen møder vi Dr. Wilbur Larch, der er grundlægger og leder af et børnehjem, der også fungerer som et fødselshospital. Her kan unge kvinder, der er kommet ’galt’ afsted, komme og føde deres barn, hvorefter det bliver bortadopteret. Men, er de under 3 måneder henne, kan de også få lavet en illegal abort. Og illegal er den, da handlingen foregår i 1930-1940’ernes USA. 


Men den egentlige hovedperson er Homer Wells, drengen som Dr. Larch aldrig har fundet et hjem til. 3 gange er han blevet placeret, men alle gange kommet hjem igen. Til sidst bliver han på børnehjemmet, hvor Dr. Larch betragter ham som sin egen søn. Han har en drøm, at Homer en dag skal overtage hans stilling og køre hjemmet videre. 


Da Homer er blevet en ung mand, kommer der en dag et ungt par, hvor kvinden skal have foretaget en abort. Dette par vender op og ned på Homers liv.

Så meget, at han tager med dem tilbage og får arbejde på den æbleplantage, de kommer fra. Her møder og oplever Homer en helt anden verden, end hans trygge opvækst på børnehjemmet. Han oplever også sin første store kærlighed. 


På æbleplantagen er vilkårene for de fattige sorte plukkere barske og Homer får et indblik i både deres verden, deres uskrevne regler samt hvad ’æblemostreglerne’ er. 
Hjemme på børnehjemmet finder Dr. Larch ud af, hvor meget han savner Homer. Han prøver derfor på manipulerende vis at få ham tilbage i folden.  En rigtig ’coming of age’ bog, hvor Homer flyver fra reden, flyver højt og langsomt finder ud af, hvor og hvordan ønsker han at lande. 


John Irving har i mine øjne skrevet et mesterværk på højde med en af hans andre udgivelser ’Verden ifølge Garp’. En langsom historie med fantastiske karakterbeskrivelser, der udfolder sig mere og mere jo længere hen i bogen, du kommer. Derudover konfronterer Irving også temaerne abort og racisme og den samfundskritik, der var til stede i perioden op til 2. verdenskrig i USA. 

I 1999 udkom filmen med Lasse Hallström som instruktør med Tobey Maguire, Charlize Theron og Michael Caine i hovedrollerne. Ligesom andre film, der er udsprunget af bøger, kan den naturligvis ikke have alle facetter med fra med bogen. På trods af dette, er den bestemt værd at se – ikke mindst på grund af de gode skuespillerkræfter.  
Lån Æblemostreglementet på biblioteket enten som bog, lydbog eller DVD. 


Birgitte Mølgård Hansen er bibliotekar på Vordingborg Bibliotekerne samt tovholder på Repair Cafe Præstø, der holder til på Præstø Bibliotek. 

 Hvis du ikke fik læst sidste uges anmeldelse kan du læse den HER

Har du lyst til at anmelde et værk, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk

Materialer