Ugens Anmelder er Mette Storm

14.02.24
”Stolthed & Fordom” af Jane Austen

”Stolthed & Fordom” blev udgivet i 1813, en romantisk komedie, en tidløs klassiker og en af de mest populære romaner indenfor engelsk litteratur.

Hovedpersonen er Elizabeth Bennet, en kvik og skarp ung kvinde, der navigerer i det komplekse landskab af sociale forventninger og (særlig morens) ægteskabelige ambitioner i det tidlige 19. århundredes England. 

Romanen foregår i den engelske overklasse, med Mr. Darcy i den absolutte top og Lizzys familie noget længere nede af den sociale rangstige, en realitet, der er omdrejningspunkt for mange af hovedpersonernes indre og ydre konflikter. 

Lizzys møde med den stolte og arrogante Mr. Darcy udgør kernen i fortællingen. Vi følger deres fordomsfulde og snørklede vej til kærlighed og respekt. De skal igennem en masse (særlig deres egen) modstand og udfordringer, før det ender med en "happy ending".

I det farverige persongalleri møder vi også Elizabeths noget fraværende far Mr. Bennett, den lettere hysteriske mor Mrs. Bennett, den smukke og fornuftige storesøster Jane, midterbarnet Mary, der beskrives som bedrevidende og kedelig, og de 2 fjantende og uansvarlige småsøstre Kitty & Lydia.

Vi møder også den skruppelløse charlatan Mr. Wickham, der narrer alle kvindfolk i hans omkreds, også Lizzy, og som er årsag til dramatikken i romanen, da han stikker af med lillesøster Lydia. 
Vi møder Mr. Bennetts mandlige arving, den sleske Mr. Collins, den charmerende rigmand Mr. Bingley og hans snobbede søstre. 

Personregistret er omfangsrigt og morsomt skildret.  

Noget af det, der gør "Stolthed og Fordom" så læseværdig, er Austens skarpe skildringer af samfundet. Hun ironiserer på temaer som klasse, køn og ægteskab, tilsat snobberi og hykleri. Austen skriver direkte og ligefremt, det er en bog, der er nem at læse, hvilket man måske ikke forventer af en så gammel roman.

De fleste kender historien om Elizabeth Bennett & Fitzwilliam Darcy, hvis ikke fra romanen, så fra en af de mange filmatiseringer, den har inspireret til. 
Du er nok også stødt på den i forskellige sammenhænge i populærkulturen, senest da der blev refereret til den i Hollywood blockbusteren ”Barbie”.

Selv er jeg meget begejstret for BBC-versionen med Jennifer Ehle & Colin Firth i hovedrollerne. Den bidrager (for mig) til en endnu bedre læseoplevelse, da Jane Austens store force ikke er scenariet, men mere personskildringerne. 

Det er en hyggelig læseoplevelse og anbefales varmt.
Så har du ”Stolthed & Fordom” til gode, så sæt endelig i gang.

Mette er bibliotekar og træffes oftest på Vordingborg Bibliotek.

Fik du ikke læst Hennings anmeldelse i sidste uge, så kan den findes HER

Og har DU lyst til at anmelde et værk - film, lp eller bog, så skriv til os på mail: biblioteket@vordingborg.dk 

Materialer