Ugens Anmelder er Nina Vestergaard

28.02.24
Florian Illies: Kærlighed i hadets tid.

Vi tænker jo altid på 1960’erne som frigørelsens og ungdomsoprørets tid – men Florian Illies sætter i sin nye bog "Kærlighed i hadets tid: historien om en følelse 1929-39" fokus på mellemkrigstidens kulturelites personligheder; deres metier; kærlighedsaffærer og især på destruktiviteten. Intet er helligt – hverken båndet mellem ægtefolk eller elskere eller elskerinder.

De brølende ’20 ere er forbi og mellemkrigstiden raser; kærlighedsaffærer florerer på kryds og tværs hvor Berlin, Paris og New York er omdrejningspunkter for de glade dage og år, før fascismen og nazismen sætter Europa og verden i brand. 

Seksualiteten har frit spil og især mændene føler at deres rolle er vendt på hovedet efter 1. verdenskrig. Kvinderne har ikke længere brug for manden som skaffedyr – kvinderne har lært at uddanne sig og tjene penge – og ikke mindst: de morer sig i byernes restauranter og barer. Den kyske jomfru er for længst blevet borte.

Homoseksualiteten er åben og tidens kulturpersoner kæmper både indre og ydre kampe. Åbne ægteskaber eller kærlighedsaffærer binder mange kunstnere og fritænkere sammen.

Picasso, Simone de Beauvoir, Jean Paul Satre, Thomas Mann, Josephine Baker og Marlene Dietrich, Henry Miller. Anais Nin og Ernest Hemmingway er bare nogle få kulturpersonligheder, hvis kærlighedsaffærer bliver beskrevet legende let. Men tag ikke fejl – forfølgelsen af anderledes tænkende venter lige om hjørnet, hvor den Nationalsocialistiske overtagelse sætter brutalt og hårdt ind mod anderledes tænkere.

Illies beskriver letlæseligt bogafbrændinger, fængsel, deportationer, depressioner, alkoholisme, stofafhængighed og selvmord; jødeforfølgelser og koncentrationslejre men også flugt, hvad enten det er fra den brutale virkelighed eller tankeflugt.
Christopher Isherwoods ”Farvel til Berlin” (filmatiseret som "Cabaret") fortæller i skønlitterær facon om 1930’ernes Berlin og kan varmt anbefales.

Florian Illies har skrevet en spændende fortælling, der sætter et kulturhistorisk fokus på årtiet, der ledte op til 2. verdenskrig og de uhyrligheder, der foregik før og under krigsårene.

Jeg vil slutte af med nok verdens bedste citat: Størst af alt er kærligheden – og et kærlighedsdigt af Mascha Kaleko sætter rammen for denne bog:
”De andre er det store hav. Men du er havnen. Tro mig altså. Du kan roligt sove, jeg sætter altid kurs mod dig. Dedikeret ”Til en”.

Nina er bibliotekar og kan oftest mødes på Præstø og Vordingborg Bibliotek.

Fik du ikke læst Birgittes anmeldelse i sidste uge, så kan du læse den HER

Og hvis du også har lyst til at anmelde et værk, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk 

Materialer