Ugens Anmelder Mette Storm

24.04.24
Lyt til en lærerig, men spændende Podcastserie!

Hvis du er interesseret i historie og den menneskelige ondskab, så er serien ”Tyran” på DR Lyd et godt bud. 

Mette Storm har anmeldt serien, der pt består af afsnit om Saddam Hussein, Idi Amin og Pol Pot, og den igangværende om Benito Mussolini.

”Tyran” omhandler diktatorer af værste skuffe. Serien er stadig kørende, så hvad der venter vides ikke, men lige nu er det den videre historie om Mussolini. 

Jeg startede ud med historien om Idi Amin. Han blev kaldt Afrikas Hitler, om det giver mening må lytteren selv bedømme, men sammenligningen er forståelig, i hvert fald, når talen falder på afstumpethed og ondskab. 

England var i sin tid Kolonimagt i Uganda og som sådan lærer vi, at de flere gange oplevede den unge Amin overskride beføjelser og grænser i den engelske hær, men ingen stoppede ham, og resultatet blev, at han blev så stærk, at der til sidst var skabt grobund for en diktator. 

Som historieinteresseret føler jeg mig nogenlunde velinformeret, men jeg må indrømme, at i forhold til disse diktatorer, som de fleste har hørt om, var der en del huller, og særligt at høre om starten på deres karrierer, har været en øjenåbner for mig. 

Kendetegnene er, at det nærmest er tilfælde, der har gjort dem så magtfulde, naturligvis krydret med skruppelløshed og snuhed. 

Seriens beskrives således ”….handler om alle de personer, der igennem tiden har gjort verden til et markant dårligere sted.” Og det skal jeg da lige love for, for de millioner af ofre, deres pårørende og deres landsmænd. På flere områder med konsekvenser helt op til nutiden.  

De foreløbige podcast har beskrevet mord og atter mord på millioner af mennesker og tager serien fat i Stalin, Hitler eller Mao, så stiger de allerede voldsomme dødstal drastisk. 

Bag serien står Emil Rothstein-Christensen og Nicholas Durup Thomsen, den er produceret for P3 af MonoMono. 

Jeg glæder mig til at høre mere og kan anbefale at høre om tyrannernes vanvittige og ubegribelige historier – fra deres barndom til dødsdagen.

Mette er bibliotekar og historieinteresseret. Hun træffes oftest på Vordingborg Bibliotek samt på Vordingborg Gymnasium & HF, hvor vi har en betjeningsaftale 

Find serien her: 
https://www.dr.dk/.../tyran-benito-mussolini-3-5-16122493753 

 

Fik du ikke læst sidste uges anmeldelse, så finder du den HER

Har du fået lyst til at anmelde et værk, en plade, et tv-program eller noget HELT andet, så skriv til bibliotekerne@vordingborg.dk 

Materialer