Foto af Hussein Shehadeh
Hussein Shehadeh udstiller fotos taget i Oman på Møn bibliotek fra. d. 4. juni til 30. juni

Om dette arrangement

Tid
(Hele dagen)
Pris
Gratis
Bibliotek
Target
For alle
Udstilling

Fotoudstilling: Regn og røgelse

04.06.19 - 30.06.19
Fascinerende billeder taget fra området i Sydoman

 

Hussein Shehadeh er journalist og foredragsholder med forhold i den arabiske verden som sit speciale.  

Dhofarregionen ligger i Sydoman og er et område der er afhængigt af fiskeri, landbrug, håndværk og røgelse.

Regionen fejrer hvert år den såkaldte Monsun ved den festival hvor det regner fra midten af juni til slutningen af august, hovedsagligt om natten. Området bliver i den tid en turistattraktion hvor ørkenen blomstrer for ens øjne og alt bliver til liv og temperaturen kommer ned på 22. grader hvor den i resten af Oman ligger på ca. 45. grader.

Monsunfestivalen hedder på Arabisk "Maharajan Al Khareef" og der tilstrømmer turister fra alle steder i Oman og de nærliggende lande hvor Dhofars bjerge omdannes til et grønt og farverigt tæppe.

Det er en bemærkelsesværdig måde myndighederne i Oman værner om landets kultur og natur arv. Et af de mest national symbolske vartegn er røgelse og ikke mindst røgelses træ. I 2008 oprettede man det såkaldte museum "Matahaf Ard AL-Luban" på dansk "Røgelsesland Museet". Opgaven er foretaget af en de mest betydningsfulde skikkelser i Omans kultur, Abdul Aziz Al Rowas som har sørget for beplantning af 6.000 røgelses træer i Dorfar området. Desuden bliver der for øjeblikket gjort en stor indsats for arkæologiske udgravninger af de mest kendte havneområder fra fortiden hvor røgelsesprodukterne blev afskibet til resten af verden.

Den gummiharpiks, der høstes fra et træ med det botaniske navn Boswellia Sacra, har siden forhistorisk tid været benyttet til rituelle, religiøse og lægelige formål. Dette træ hører dog kun naturligt hjemme ét sted i verden, nemlig i Dhofar i Omans sydlige region.

Herfra er gennem årtusinder foregået eksport til alle egne af den kendte verden af røgelse, der til tider bogstaveligt talt var sin vægt værd i guld. Fra Omans sydlige kystslette, et i øvrigt ret afsides område, har røgelsen bevæget sig, først på kamelryg, siden med skib, til templer i oldtidens Babylon, Ægypten, Indien og Kina. Dronningen af Saba aflagde besøg hos Kong Salomon for at besegle en handelstraktat om røgelse, og Kong Herodes af Ægypten beordrede røgelse brændt af som et middel til rensning af luften under den store pestepidemi.

Udover de fortryllende landskaber er Dhofars kultur og historiske arv ganske betydningsfuld. Man har via udgravninger fundet oldgamle skrifter, genstande og ruiner der afspejler et velfungerende samfunds blomstrende handel der går flere årtusinder tilbage.